De NED 353 is opnieuw Nederlands kampioen!


De NED 353 is opnieuw Nederlands kampioen!

Geplaatst op 30-09-2019  -  Categorie: Algemeen

148de79a-342b-4ac2-82c1-9525ced8feb7Het derde weekend van september staat sinds jaar en dag het Nederlands kampioenschap op de kalender. Ook dit jaar sloot de Ynglingklasse aan bij de Open Dutch Sailing Championships in Medemblik, samen met de Star, SB20 en J22 klasse op de kielbotenbaan.
Het evenement begon vrijdag met weinig wind. Helaas net té weinig om een wedstrijd te kunnen varen. Na drie uur uitstel op het water werd de AP boven A gehesen en moesten de 21 teams onverrichter zaken terug naar de kant. Toch was iedereen hongerig genoeg om zich het diner bij de Driemaster goed te laten smaken.

Zaterdag en zondag zag het weerbeeld er heel anders uit: niet alle 20 knopen wind die voorspeld waren kwamen ook daadwerkelijk, maar het was prachtig nazomerzeilweer. Op beide dagen zijn er vier wedstrijden gevaren en de strijd was spannend!    Zaterdagavond stond de top vijf slechts op een paar punten afstand van elkaar. De NED 335 met Kaj, Jasper en Sam werd op de hielen gezeten door de NED 353 met Yska, Jaap en Wouter en de teams van Gert Roukema, Maarten Jamin en Reinier de Kler. 
Maar niet alleen voorin het veld lag het dicht bij elkaar, veel races werden pas op het laatste moment beslist. Op zondag was het niet anders: in de kruisrakken moesten de zeilers goed naar drukverschillen en andere boten kijken om de goede keuzes te maken en ook downwind werd er flink van posities gewisseld.
Uiteindelijk wisten Yska, Jaap en Wouter de meest constante serie neer te zetten en mogen zij zich, net als vorig jaar, Nederlands kampioen noemen. Gert, Willem Jan en Michel veroverden het zilver en Maarten, Jaap en Cristel wisten het brons veilig te stellen. Gefeliciteerd allen! Zie voor alle uitslagen van het weekend de website van het evenement. img-1858

Dank aan het wedstrijdcomité onder leiding van Joost Brouwer en het team van de JAR voor de mooie wedstrijden. Daarnaast nog speciale dank aan Peter en Annemiek Spruit voor de klasse controles, zodat alle deelnemende boten volgens veiligheids- en klassevoorschriften konden varen!

Nog meer nagenieten van dit heerlijke weekend of zien waarom je er volgend jaar echt bij moet zijn? Zie de Facebook pagina van het evenement voor veel mooie foto’s.