De Boot

 

De Yngling is een sportieve, open kielboot. De Yngling voelt sportief aan als een zwaardboot, maar kan niet omslaan. De boot stuurt licht en gevoelig en reageert snel op bewegingen aan boord.


Van de Yngling bestaan in grote lijnen twee uitvoeringen. Oorspronkelijk had de boot een diepe kuip. Veel Ynglings hebben tegenwoordig een verhoogde bodem. Met aan beide kanten zelflozers, net boven de waterlijn, is de boot in staat zowel voor de wind als aan de wind water te lozen.

Het is goed mogelijk een verhoogde bodem in te bouwen in een Yngling met een lage bodem.

 

Met weinig wind vaart de Yngling relatief snel, ondanks het feit dat de boot eigenlijk ondertuigd is. Door het vrij kleine zeiloppervlak kan Yngling veel wind hebben: goede zeilers varen zonder veel problemen tot en met windkracht 6. Net als in een zwaardboot is het dan hard werken en nat worden.

De fraaie, klassieke rompvorm maakt dat de Yngling niet snel planeert. Vanaf windkracht 4 trekt de grote spinaker een Yngling toch over de boeggolf heen. Vooral op golven is dat een sensationele ervaring.

 

In verhouding tot andere internationale kielbootklassen, zoals de Soling, de Star en de J-22 is de Yngling zeer betaalbaar, eenvoudig te onderhouden en gemakkelijk te vervoeren. Door de constructiemethode en het materiaal is de romp erg stijf en ongekend duurzaam. Rompen van dertig jaar oud kunnen het nog steeds winnen van nieuwe boten.

 

Lengte o.a.

6,35 m

Lengte w.l.

4,70 m

Breedte   

1,73 m

Breedte w.l

1,41 m

Diepgang

1,05 m

Mast

7,40  m

Hoogte

8,20 m

Gewicht

635 kg

Grootzeil

8,9 m2

Fok

5,1 m2

Spinnaker

21,0 m2

      

hrt2015-064
hrt2016-154
hrt2015-002