Het ONK als seizoensopening


Het ONK als seizoensopening

Geplaatst op 27-09-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Anna

Het is met dit gure weer al bijna niet meer voor te stellen, maar amper een week geleden beleefden we met elkaar een fantastisch en zonovergoten ONK. Zoals gebruikelijk werd het kampioenschap gevaren tijdens de Open Dutch Sailing Championships in Medemblik. Van tevoren had de organisatie de richtlijnen in verband met het Coronavirus duidelijk gecommuniceerd en zo konden we op vrijdag 18 september allemaal van start voor de eerste wedstrijd van het seizoen.

 De vrijdag begon met een stevige oostenwind, die vanwege de lagerwal nog iets harder leek dan hij uiteindelijk bleek. We voeren volgens het programma drie races en deze konden vrij vlot achter elkaar worden afgewerkt. Voor de wind was het planeren op de golven en de vreugdekreten tijdens zo'n surf waren door heel het veld te horen. De races waren spannend, maar Yska Minks trok het vaakst aan het langste eind. Met een ruime voorsprong gingen zij dan ook naar de kant. Het team van Hans en Pico de Jager verdient een aparte vermelding: zij voeren het hele evenement met zijn tweeën en dat was met name op vrijdag flink aanpoten. Helaas dit jaar na het zeilen geen Yngling-diner met elkaar, maar op het terras van MED werd er op afstand toch het nodige bijgekletst. Wat hadden we dit gemist!

 Zaterdag was het opnieuw stralend weer en er stond iets minder wind dan vrijdag. Dat was wel lekker omdat met name de bemanning toch wel last had van wat opstart-spierpijn. Ook nu had het wedstrijdcomité de zaken prima op orde en werden we drie keer zonder uitstel of vertraging weggestart. Yska voer weer consequent voorin, maar daarachter was de strijd spannend. En ook meer achterin het veld lag het dichtbij elkaar en werden veel onderlinge duels uitgevochten. De top drie veranderde niet ten opzichte van een dag ervoor; de 353 bouwde de voorsprong uit met daarachter de 355 en de 350, op de voet gevolgd door onder andere de 349, 335 en 320. Genoeg om voor te strijden op zondag dus.

 Op zondag, je zou er bijna aan gaan wennen, wéér zon, een mooi windje en heel veel blije gezichten in de boot. En vandaag kwamen ook de lichtweer specialisten aan bod. Flinke windshifts en drukverschillen op de baan maakten het lastig te voorspellen waar je moest zitten. Yska en team hadden iets meer moeite dan de dagen hiervoor en resulteerde in eerste plekjes voor andere teams. De opgebouwde voorsprong kwam daardoor echter niet meer in gevaar. De 355 wist zich telkens voor in de strijd te mengen en ook de 350 had een goede dag. De top drie veranderde daardoor niet meer: Yska, Jaap en Wouter zijn Nederlands Kampioen 2020, Maarten, Jaap en Cristel nemen het zilver mee naar huis en Reinier, Anna en Marije mochten brons ophalen. Gefeliciteerd allen!

 Het was fijn om weer zo'n wedstrijd te kunnen varen, maar het blijft vreemd dat juist het sociale gedeelte waar we zo van houden, niet kan plaatsvinden. In elk geval is het fanatisme weer goed aangewakkerd voor de Hein Ruyten Trofee. 

 Hier vind je de complete uitslagen van het weekend: https://www.manage2sail.com/nl-nl/event/cab22d1e-ad9c-40b3-8481-497c90eadc72#!/results?classId=59967463-9781-409a-b18c-eb02be036255

Nog meer nagenieten met foto's en filmpjes? Kijk hier: https://opendutchsailing.org/photo-video-gallery/